De voorjaarswandeling 2015

Nederlands Heidendom op zoek naar het legendarische Dorestad (zaterdag 28 maart)
door Axnot

Dorestad
Op een bij vlagen regenachtige voorjaarsdag ging
Nederlands Heidendom opzoek naar de legendarische Friese handelsnederzetting Dorestad.
Voor deze gelegenheid had ik de bekende historicus en schrijver Luit Van der Tuuk bereid gevonden ons te begeleiden. Niemand anders is namelijk beter in staat de geschiedenis van Dorestad te vertellen dan hij. Van der Tuuk heeft veelvuldig gepubliceerd over Dorestad en de tijd waarin Dorestad opkwam en weer ten onder ging. De afgelopen jaren kwamen er boeken van hem uit met titels als ‘Noormannen in de Lage Landen’, ‘De eerste Gouden Eeuw - Handel en scheepvaart in de vroege middeleeuwen’, ‘De Friezen - De vroegste geschiedenis van het Nederlandse kustgebied’ en ‘De Vikingtijd - Op zoek naar de Noormannen in Nederland en België’. Tevens is Van der Tuuk curator van het Museum Dorestad te Wijk bij Duurstede.

De dag begon fris na een heldere nacht waarbij het kwik rond het vriespunt had gelegen. In de ochtend zagen we nog een waterig zonnetje maar vanaf het moment dat we verzamelden bij ‘de Viking’ in de haven Wijk begon het te regenen en dat bleef de hele middag zo terwijl we onder de leiding van Van der Tuuk een cultureel historische stadswandeling door het oude Wijk maakten. Maar de regen verpestte onze dag zeker niet.

Wij, met 21 mannen en vrouwen sterk naar Wijk afgereisd, hadden plu’s en bovendien kregen we iets te zien wat niet iedereen zo maar te zien krijgt. Van der Tuuk heeft ons tijdens de ongeveer 2 uur durende wandeling namelijk een groot deel van het voormalige Dorestad laten zien ondanks dat er vrijwel niks nog werkelijk zichtbaar aanwezig is uit de tijd van Dorestad.

Dit kon doordat Van der Tuuk zeer wel de kunst van het beeldend vertellen verstaat en bovendien het straten- en contourenplan van het oude Dorestad uit zijn hoofd kent.

De wandeling eindigde in het Museum Dorestad waar de koffie al voor ons klaar stond. In de aula van het museum konden we lekker even opwarmen en napraten over de wandeling. Ook nam Van der Tuuk nu de tijd om meegebrachte en ter plaatse aangeschafte boeken te signeren, een erg leuk aandenken! In het winkeltje van het museum wist menigeen nog andere leuke aandenkens te bemachtigen. Ik kwam thuis met een nieuwe hamer voor mezelf, een Viking ring voor mijn vriendin en een T-shirt met een drakar erop voor mijn zoon. Maar na de koffie, de signeersessie en het plunderen van het museumwinkeltje was de dag nog lang niet voorbij.

Een rondleiding door het museum lag nog in het verschiet. Ons beeld van het historische Dorestad werd nu nog verder gecompeteerd en er ontstonden erg leuke levendige discussies onderling en met meneer Van der Tuuk (soms tegen het felle aan). Vooral toen het ging over de bekende broche van Dorestad ging het hard (wel of niet heidens).

Toen de rondleiding af was, was er nog genoeg te bepraten over. Gelukkig was er nog meer gelegenheid daartoe geschapen want we zouden ook nog gaan na borrelen. Het naborellen deden we op een wel zeer bijzondere plek, namelijk een kroeg genaamd ’t Hoff, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 10de eeuw. We lieten ons het bier lekker smaken en we hadden het vast een beetje over het midzomerfeest. (het grootste gedeelte van de groep die vandaag aanwezig was zou elkaar terug zien bij het midzomerfeest).

De dag werd afgesloten in een lekker restaurant met de toepasselijke naam ‘Eethuys Dorestad’, waarvan we de hele bovenverdieping voor ons zelf hadden. Voor het eten had meneer Van der Tuuk ons weer verlaten en als dank voor de mooie dag gaven we hem de laatste drie edities van het Heidens Jaarboek mee.

Het was al met al en ondanks de regen een prachtige dag geworden door een interessant programma, een leuke groep mensen en lekker eten en drinken. Zo konden we weer een mooie dag toevoegen aan de al prachtige reeks van voorjaars- en najaar wandelingen die door de jaren heen door Nederlands Heidendom georganiseerd werden. De voorjaars- en najaar wandelingen van Nederlands Heidendom zijn uitermate geschikte en laagdrempelige activiteiten om nader kennis te maken met Nederlands Heidendom als je geïnteresseerd bent in wat wij doen. Op ons forum onder het kopje ‘Heidense Activiteiten’ vind je alle activiteiten die door het jaar heen door ons georganiseerd worden. Hier kun je je ook aanmelden. Wie weet zien we jou ook een keer bij één van onze activiteiten.

 

.